A Temu-botrány: vádak a túlzott adatgyűjtésről és a magánélet megsértéséről
2024. április 07. írta: Gerli

A Temu-botrány: vádak a túlzott adatgyűjtésről és a magánélet megsértéséről

A Temu adatgyűjtési gyakorlatai vizsgálat alatt

temu-vadak_a_tulzott_adatgyujtesrol_es_a_maganelet_megserteserol_1.pngA e-kereskedelem és az AI-fejlesztés gyorsan változó világában új csatatér nyílt meg a fogyasztói adatok gyűjtése és felhasználása körül. Ennek a vitának a középpontjában a Temu vásárlási alkalmazás áll, amely több javasolt csoportos keresettel is szembesült, amelyek túlzott adatvédelmi jogsértéseket és jogosulatlan adatgyűjtést állítanak.

A Temu adatgyűjtési gyakorlatai vizsgálat alatt

A Temu ellen az Amerikai Egyesült Államokban indított perek azt állítják, hogy az alkalmazás "a vásárlási alkalmazáshoz szükségesnél több felhasználói adatot gyűjt" és hozzáfér "szinte minden dologhoz a telefonján". Ez magában foglalja a személyes adatokat, a kreatív munkákat és még a gyermekek adatait is - egy olyan gyakorlatot, amelyről a felperesek azt állítják, hogy megsérti az egyének alapvető magánélethez és tulajdonhoz való jogait."A Temu lényegében 'szinte teljes digitális lábnyomunkat' vette el beleegyezésünk nélkül" - mondta az ügy egyik vezető ügyvédje. "Ez nyilvánvaló megsértése az emberek alapvető jogainak, és szándékunkban áll felelősségre vonni a vállalatot."

A Temu válasza és a tágabb következmények

A vádakra válaszul a Temu fenntartotta, hogy "a magánélet védelme és az adatkezelési gyakorlataink átláthatóságának fenntartása alapvető értékeink". Ugyanakkor a fogyasztóvédők aggodalmaikat fejezték ki a rendkívül alacsony árak és a lehetséges kizsákmányoló munkaerő-gyakorlatok vagy nem biztonságos termékek miatt.A Temu adatgyűjtése körüli jogi csaták egy szélesebb tendencia részét képezik, mivel a technológiai cégek egyre nagyobb ellenőrzés alá kerülnek a fogyasztói adatok AI-rendszerek képzésére történő felhasználása miatt. Hasonló perek indultak a Google ellen is, amelyet azzal vádolnak, hogy titokban gyűjti az adatokat millió internetfelhasználótól, hogy megtáplálja a Bard chatbotját.

Az adatvédelem és az AI-fejlesztés jövője

Ahogy a generatív AI-eszközök egyre kifinomultabbá válnak, az adatvédelem és a tulajdonjog körüli feszültségek valószínűleg tovább fokozódnak. A jogalkotóknak és a szabályozóknak kényes egyensúlyt kell találniuk az innováció ösztönzése és az egyéni magánélet és autonómia védelme között.

Ezek az esetek feltehetően csak a jéghegy csúcsa. A technológiai cégek fogyasztói adatkezelése lesz a következő évtized meghatározó kérdése, messzire mutató következményekkel az AI és a digitális gazdaság jövője szempontjából.

A bejegyzés trackback címe:

https://marketingmania.blog.hu/api/trackback/id/tr4918374617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása